keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Lapsen oikeuksien päivä


 
Lapsilla on oikeus huolenpitoon.
Lapsilla on oikeus leikkiin.
Lapsilla on oikeus hyvään elämään.
Lapsilla on oikeus käydä koulua.
Lapsilla on oikeus yksityisyyteen.
Lapsilla on oikeus ilmaista mielipiteensä.
Lapsilla on oikeus olla oma itsensä.
 
Jokaisen päivän pitäisi olla lasten oikeuksien päivä. Tänä vuonna halutaan lisäksi kiinnittää huomiota erityisesti lapsiin ja nuoriin, joilla on jokin vamma. Miten heidän oikeutensä toteutuvat?
Mietin sitä tänään. Mieti sinäkin.
 
"Lapset ja nuoret, joiden elämään vaikuttaa jokin vamma, tulee saada diagnooseistaan ja rajoitteistaan huolimatta olla yhdenvertaisia ja aktiivisia oman elämänsä toimijoita. Kaikilla lapsilla ja nuorilla on oikeus ilmaista näkemyksensä ja saada ne otetuksi huomioon itseään koskevissa asioissa. Tämä koskee myös vammaisia lapsia. Aikuisten on huolehdittava siitä, että lapsilla on käytössä sopivat tavat ja menetelmät saada näkemykset selville." (MLL)
 

1 kommentti:

  1. Niin, pakko vielä kirjottaa, että mitäkö sitten mietin tänään. Ni ekkanaki puheterapeuttina tuota kohtaa että lapsella, erityislapsellakin, on oikeus ilmaista mielipiteensä ja hänelle on tarjottava siihen parhaat mahdolliset keinot ja niitä keinoja tulis kaikkien lähi-ihmisten käyttää ja sitten oikeasti kuunnella (tai katsella tai mikä se keino sitten onkaan) mikä se mielipide on ja ottaa se huomioon. Voi ko se aina meniski näin. Ja sitten tuo oikeus olla olemassa omana itsenään, hyväksyttynä semmosena ko on, ettei tarttis vaatia niin paljon, keneltäkään lapselta, liikaa. Että saa olla ihan OIKEASTI semmonen ko on. Entäs tuo huolenpito... sitä ei ihan loppuun asti uskalla ees ajatella, kaikkia mahollisia lapsia, ko alkaa liikaa ottaa sydämenpohjasta..

    VastaaPoista